T.U.S.M.A.

– Ce este tusma
– Beneficii
– Studiu clinic

T.U.S.M.A. se bazează pe stimularea controlată a neuroplasticității sistemului nervos, reducând timpul în care mecanismele fiziologice duc la reorganizarea structurală și funcțională a materiei cenușii și albe.

Accelerarea neuroplasticității duce la reducerea timpului în care survin aceste modificări de la câțiva ani sau luni la căteva săptămâni. Modificarile funcționale pe termen scurt și modificările structurale pe termen lung prin dirijarea neuroplasticității accelerate survin atât în condiții normale, cât și patologice.

Cine poate beneficia de TUSMA:

De TUSMA pot benefcia persoanele cu urmatoarele afectiuni, dar nu numai:

● deficiențe senzoriale și fizice,
● dizabilități mintale,
● paralizii cerebrale,
● tulburări afective, emoționale,
● dificultăți de cunoaștere și învățare S. Down, dispraxie
● deficiențe de comunicare și interacțiune TSA,
● deficiențe în dezvoltarea limbajului
● Cerinte educationale specifice

Vă rugăm să ne contactați dacă doriți să discutăm un caz particular, care nu se regăsește în lista de mai sus.

 

Studiu Clinic:

În perioada februarie – martie 2018 s-a desfășurat un studiu clinic în cadrul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, urmărind efectele asupra durerii cronice și neuroplasticității, respectiv urmărirea profilurilor de siguranță și tolerabilitatea ale metodei folosite.

Ce este Neuroplasticitatea?

Neuroplasticitatea:

● reprezintă abilitatea sistemului nervos de a se schimba și adapta ca rezultat al experințelor la care este supus
● constă în capacitatea creierului de a suferi modificări funcționale pe termen scurt și modificări structurale pe termen lung pentru a se adapta
● cuprinde mecanisme spontane fiziologice, care duc la reorganizarea structurală și funcțională a materiei cenușii și albe, ca răspuns la acțiunea hormonală a neurotransmițătorilor și a stimulilor comportamentali și de mediu
● survine atât în condiții normale, cât și patologice

Neuroplasticitatea este stimulată în principal de două condiții:
● procesul de învățare, antrenamentul memoriei și experiențele diverse la care este supus individul
● în leziuni ale substanței nervoase (AVC, traumatisme)

Mediul ambiant joacă un rol esențial în acest proces. În general, neuroplasticitatea poate fi dirijată în scopul optimizării procesului de reabilitare, dar și pentru a crește performanțele intelectuale ale indivizilor sănătoși sau pentru a preveni sau încetini apariția unor boli neurologice.

Factori care înfluențează în mod pozitiv neuroplasticitatea:

● Vârsta
● Antrenamentul aerob repetitiv
● Nivelul de educație
● Antrenamentul intelectual
(„brain fitness”)
● Îmbogațirea mediului ambiant
● Meditația
● Somnul
● Nutriția
● Muzica

Meloterapia si neuroplasticitatea:
Atât la cei care performează cât și la cei care doar ascultă, muzica activează căi neuronale diverse, motorii, senzitive, emoționale și de analiză, în ambele emisfere cerebrale simultan, fiind astfel o metodă de antrenare a neuroplasticității foarte la îndemână

Terapia prin muzică se aplică pentru efectele sale cognitive ( creșterea capacității intelectuale, îmbunătățirea memoriei, ameliorarea concentrației și atenției, reechilibrare psihică ) cât și fizice ( relaxare generală, scăderea spasmiticității sau ca stimul senzorial, crescând viteza de inițiere și de desfășurare a mișcării în boala Parkinson )

În cadrul studiului clinic au fost emise unde sonore în apă, prin intermediul unui emițător piezo-electric, constând în muzica clasica peste care au fost suprapuse unde alpha

În acest timp, prin microfon conectat la emițătorul subacval, instructorul a oferit indicații de posturare și relaxare.

Hipoterapia si neuroplasticitatea:
Hipoterapia (terapie prin plutire) are ca efect creșterea calității somnului, care se reflectă în îmbunătățirea activității cerebrale, a imunității, a stării emoționale și în scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare – “floating” timp de două ore/săptămâna, două săptămâni.

Alte efecte benefice ale hipoterapiei:

● Scăderea stresului și consecutiv a dezvoltării patologiilor favorizate de stres (2014, Suedia).
Tratamentul fibromialgiei (2012, Suedia) – reducere semnificativă a durerii, contracturilor musculare, anxietății, stresului, depresiei.

● Scăderea durerii (2009, Suedia) – efect pozitiv asupra sdr de burn-out, comparativ cu placebo, 6-12 săptămâni.

● Reducerea anxietății, afecțiune larg răspândită (1 din 5 persoane suferă de o forma de anxietate) și una din cele mai greu de tratat – (2013, Suedia)
12 ședințe, 4 luni, s-a obținut remisiunea completă a simptomatologiei la peste o treime din subiecții tratați, iar dupa 6 luni încă mai existau beneficii în intregul grup.

Tratamentul dependențelor (fumat, consum de alcool, droguri, aport alimentar excesiv) – utilizarea ”Restricted environmental stimulation therapy (REST)” , 1990.

Rezultatele testului clinic:

în cadrul testului s-au indus un număr cât mai mare de unde cerebrale alfa (7-14 Hz) și cu o persistență căt mai bună după fiecare ședință.

Obiectivarea existenței acestor unde s-a realizat prin examene EEG înainte de prima ședințăT.U.S.M.A. și imediat după ultima (culegere din regiunile posterioare, unde prezența acestora este cea mai bogată).

Au fost urmărite și comparate valorile indicelui degete-sol și ale scalelor VAS si QOLS, la început și la final .

La finalul curei de tratament s-a constatat, pentru pacienții tratați cu TUSMA, îmbogățirea a traseelor cu unde alfa în total la 80% din subiecți, 26% dintre ei având unde alpha doar pe traseul final, în timp ce numai 20% nu au avut niciun beneficiu pe traseul EEG (dar au prezentat îmbunătățirea celorlalți parametri urmăririți: VAS, scala calității vieții, IDS)